PROGRAMMA 4 BESTUREN

DEELPROGRAMMA 4.1 BESTUUR

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2020, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Afwijking door Corona

Implementeren Omgevingswet 2020/2021

2030

De planning is aangepast naar nieuwe invoeringsdatum.: 1-1-2022. Begin 2021 zal duidelijk worden of rijksoverheid deze datum als  'hard' beschouwd, en een definitief 'go' geeft.. Aandachtspunten blijven het functioneren van het DSO en de ontwikkeling en aansluiting (op  het DSO) van relevante software (VTH, plansoftware, toepasbare regels), de structurele (financiële) effecten van de Omgevingswet, en het vrijmaken van voldoende capaciteit voor de veranderopgave.
De in het procesplan onderscheiden deelprojecten boeken allemaal voortgang. Wel is duidelijk dat de coronacrisis de interne, maar vooral ook de externe participatie en consultatie bemoeilijkt. Dit was o.a. zichtbaar bij de themacafés bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie Venray.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Conform planning

Dialoog aangaan in de regio over  versterking van de regionale bestuurskracht

Continu

De in juli 2020 met het Rijk en Provincie Limburg gesloten Regiodeal en de al in 2019 met de provincie Limburg overeengekomen investeringsagenda hebben we in een eerste tranche/envelop uitgewerkt. De 1e tranche van de regiodeal omvat 18 projecten voor een totaal bedrag van € 5,6 mln euro verdeeld over 2 jaar. De eerste projectenvelop van de Investeringsagenda is door de regio voorgelegd aan de provincie en wordt in het voorjaar van 2021 definitief vastgesteld.
De regionale gemeenteraden zullen hier op de geëigende momenten steeds bij worden betrokken, via interactieve bijeenkomsten, raadsinformatiebrieven en besluitvorming over de financiële inbreng van de gemeente. Op deze wijze wordt krachtig invulling gegeven aan de versterking van de regionale bestuurskracht.

Evalueren bestaande samenwerkingsverbanden

2019

Voor de 5 grootste Gemeenschappelijke Regelingen zijn regionaal afspraken gemaakt over evaluatie (Grip op samenwerking). Voor de veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) is Venray adoptiegemeente. Met VRLN heeft afstemming plaats gevonden over de invulling van deze rol.

Dialoog aangaan met de raad over de gevolgen van regionale samenwerking en zelfsturing voor haar eigen positie

Continu

Dit is een continu proces dat voortvloeit uit het collegeprogramma 2014-2018 en ook opgenomen is in het collegeprogramma 2018-2022. Onze visie op regionale samenwerking is vastgelegd in 'Vizier op samenwerking'. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan het verbeteren van de grip op samenwerking, bijvoorbeeld ten aanzien van verbonden partijen of andere nieuwe en bestaande samenwerkingen. Voor het onderdeel zelfsturing is een aparte opdracht opgesteld waarin dit verder wordt uitgewerkt.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2021 11:21:44 met de export van 07/07/2021 11:00:41