PROGRAMMA 4 BESTUREN

DEELPROGRAMMA 4.1 BESTUUR

4.1 Wat hebben we bereikt?

Regionale samenwerking

We blijven als Venray actief investeren in regionale samenwerking. Met behoud van de eigen autonomie, maar in een omgeving die vraagt om opschaling worden samenwerkingsverbanden in verschillende vormen en niveaus (strategisch-tactisch-operationeel) steeds belangrijker. De door de raad op 17 september 2016 vastgestelde nota Vizier op samenwerking bevat de kaders die we daarbij hanteren. Samenwerking is geen doel op zich, maar een middel. Wij zien de noodzaak van, en de kansen voor, een bestuurskrachtige regio en willen als tweede stedelijke kern in Noord Limburg nadrukkelijk bijdragen aan de ontwikkeling daarvan.
De Regiodeal, door onze regio gesloten met het rijk en de provincie Limburg, en de Investeringsagenda, overeengekomen met de provincie Limburg, zorgen voor een stevige investeringsimpuls in onze regio. Daarom hebben wij in 2020 met het voorgaande in ons achterhoofd zowel ambtelijk als bestuurlijk actief onze rol gepakt bij de 1e tranches van de Regiodeal en Investeringsagenda. Beide trajecten zijn zowel belangrijk voor de Regio als geheel als voor de deelnemende gemeenten van de regio Noord Limburg. Ook hebben we actief meegedacht bij het aanpassen van de bestaande ambtelijk en bestuurlijke overlegstructuur, beter passend bij de nieuwe programma's die voortvloeien uit onze regiovisie. Hierdoor hebben we invulling gegeven aan onze positie als tweede stedelijke kern van de regio.

Toekomstvisie

Overeenkomstig het aangenomen amendement "Toekomstvisie Venray 2030, Venray loopt voorop" in de raad, wordt bij grotere beleidsdocumenten in de raad aangegeven aan welke ambities uit de toekomstvisie het betreffende voorstel bijdraagt.
Daarnaast is begin 2020 de oriëntatie opgestart rondom maatschappelijke opgaven als vervolg op de toekomstvisie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het met partners in gesprek gaan over gezamenlijke uitdagingen en de wijze waarop partijen hierin versterkend kunnen zijn. Als gevolg van de coronacrisis hebben we dit in 2020 nog geen vervolg kunnen geven.  

Omgevingswet

Eind mei 2020 is bekend geworden dat de implementatie van de Omgevingswet met één jaar is uitgesteld tot 1 januari 2022 (mits niet controversieel verklaard na de val van het kabinet begin 2021). Een belangrijke reden hiervoor was dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nog onvoldoende stabiel is.
Dit heeft tot gevolg dat in 2021 meer tijd beschikbaar is om aan te sluiten op het DSO en tot goede afstemming met ketenpartners te komen. Tevens biedt dit de gelegenheid om in 2021 raad, college en medewerkers voor te bereiden op deze veranderingen. In de paragraaf majeure projecten is nadere (detail)informatie opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2021 11:21:44 met de export van 07/07/2021 11:00:41