Sociaal Domein
In 2020 is verder vorm en inhoud gegeven aan de uitgangspunten uit de Kadernota Sociaal Domein. Naast ontwikkeling van nieuw beleid dan wel herijking van bestaand beleid is in 2020 gewerkt aan een uitvoeringsprogramma. Met de uitvoering hiervan is inmiddels een start gemaakt.
Verder zijn er in 2020 een aantal belangrijke trajecten in gang gezet dan wel gerealiseerd, die in lijn liggen met de beweging die we met de Kadernota Sociaal Domein hebben ingezet.
Een aantal van deze trajecten ondersteunen daarmee ook direct het hierboven geschetste uitvoeringsprogramma.
- Er is tijdelijk een taskforce Sociaal Domein ingericht met als doel kostenbeheersing.
- De volgende fase van het regionale project sturing en inkoop is afgerond;
- We zijn gestart met de nieuwe adviesraad Sociaal Domein Venray.
- Er zijn nieuwe subsidieafspraken gemaakt met Synthese en de gezinscoaches;
- We hebben ons ingespannen voor het behoud van de huisartsenpost Venray;
Corona
Het jaar 2020 stond in het teken van Corona. Juist in het sociaal domein was de impact van Corona merkbaar. Zo hebben we:
- Noodloketten ingericht voor ondernemers en inwoners;
- Uitvoering gegeven aan de steunmaatregelen vanuit de overheid;
- Noodopvang geregeld voor ouders met een essentieel beroep en kwetsbare kinderen;
- Sport en beweegactiviteiten voor jongeren;
- De compensatieregeling voor zorgaanbieders uitgevoerd;
- Digitale corona gerelateerde zelfhulptrainingen aangeboden.
Lokale Inclusie Agenda
Met het uitvoeren van bovenstaande onderwerpen geven wij voor een deel antwoord op het uitgangspunt zoals omschreven in het coalitieakkoord 2018 – 2020: “Wij willen een samenleving waarbinnen alle inwoners op voet van gelijkheid met anderen kunnen meedoen: inwoners met en zonder beperkingen (invulling geven aan VN-Verdrag Handicap), jong en oud, autochtoon en allochtoon, ongeacht geaardheid (invulling geven aan het COC-convenant). We handelen in de geest van het VN-verdrag over de Inclusie Agenda. Dit verdrag heeft als doel dat de wereld toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen. De samenleving moet ervoor zorgen dat de achterstanden die mensen met een beperking ervaren om volwaardig mee te kunnen doen, worden weggenomen. Voor onze gemeente betekent dit dat wij passende maatregelen nemen zodat personen met een handicap zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven:
- Vrijelijk kunnen kiezen waar, met wie en hoe zij willen wonen en leven;
- De beschikking hebben over zorg en diensten die hen waar nodig ondersteunen bij het participeren in de samenleving;
- Net als iedereen toegang hebben tot informatie, producten, openbare voorzieningen, maatschappelijke diensten, gebouwen en openbare ruimte.
In het verlengde van twee moties in het voorjaar van 2020 (Regenbooggemeente en invulling geven VN-verdrag) is een raadswerkgroep geformeerd welke een opdrachtomschrijving heeft gemaakt. Het doel van de opdracht is te komen tot een gestructureerde inclusieagenda waarin duidelijk wordt wat de gemeente onderneemt (gaat ondernemen) en welke actoren daarbij betrokken zijn/moeten worden.