PROGRAMMA 3 WERKEN

DEELPROGRAMMA 3.2 ECONOMISCHE ONTWIKKELING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2020, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Bijsturing noodzakelijk

Ontwikkelen van 30 ha. Netto bedrijventerrein Venray

2022


Het ontwerpbestemmingsplan werd in de tweede helft 2020 ter inzage gelegd. Op 10 november 2020 was een raadsinformatieavond over het plan. Inhoudelijke behandeling vond plaats in de commissie Wonen op 24 november 2020. Besluitvorming was voorzien op 26 januari 2021. Echter, vanwege diverse politiek-bestuurlijke en maatschappelijke discussies over nut/noodzaak van het nieuwe bedrijventerrein is besluitvorming opgeschort. In 2021 wordt, in samenspraak met de raad en diverse stakeholders, opnieuw onderzocht welke wensen/behoeften er zijn ten aanzien van de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Venray.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Conform planning

Organiseren van een werkstructuur en samenwerking van stakeholders bij het actieprogramma VTE

2025

Er wordt op de afzonderlijke 5 actielijnen inmiddels door overheden samengewerkt met ondernemers. De vorm waarin dit gebeurt, is verschillend. Zo is bij actielijn 1. Vitale Verblijfsrecreatie de samenwerking met ondernemers, provincie en gemeenten ontstaan door inzet van een zogenoemde vitaliteitsmanager waarbij de overheden vooral faciliterend zijn. In actielijn 2 Vitale dagrecreatie wordt regionaal een werkgroep gevormd  met ondernemers waarbij ook twee Venrayse ondernemers deelnemen. In Actielijn 3 Vrijetijdslandschap wordt regelmatig met het Routebureau NML samengewerkt. In actielijn 4 Cross-overs is een agrotoerisme platform opgericht bestaande uit ondernemers. De overheid is hierin participerend en faciliterend. In actielijn 5 Regiomarketing wordt samengewerkt met enkele ondernemers en toeristische platforms.
Een coalition of the willing, een agendabepalend gremium, zoals in het Actieprogramma genoemd, is niet tot wasdom gekomen ondanks inzet van een kwartiermaker.

Uitvoeren actieprogramma Vrijetijdseconomie (VTE)

2025

In actielijn Vitale Verblijfsrecreatie (1) is tot nu toe het kwaliteitsspoor gevolgd. In 2020 werd in samenwerking met de Provincie gestart met het opstellen van een plan van aanpak rondom handhaving op/saneren van vakantieparken en campings. In het eerste kwartaal 2021 wordt dit plan verwacht.  
In  actielijn Vitale dagrecreatie (2) is een voorbereiding gestart tot een verkenning van de marktruimte rondom dagrecreatie medio 2021.  
In actielijn Vrijetijdslandschap (3) is een plan van aanpak in voorbereiding dat het eerste kwartaal 2021 wordt afgerond. In 2020 zijn de voorbereidingen gestart om de infrastructuur te verbeteren. Zo zal er een TOP –netwerk (Toeristisch Overstap Punt) in de regio ontstaan, is de regio partner geworden van de Liberation Route Europe en maakt de regio onderdeel uit van het internationale wandelnetwerk vanuit Zuid Engeland naar Berlijn.
Voor actielijn Crossovers (4) is een strategische businessplan ontwikkeld dat naar verwachting in het eerste kwartaal 2021 wordt vastgesteld door de bestuurders.
Voor actielijn  (5) Regiomarketing is een verkenning uitgevoerd om samen te werken met Limburg Marketing. Deze verkenning is positief verlopen. Vanaf 1 januari 2021 werken de gemeenten Beesel, Peel en Maas en Venray samen met Limburg Marketing voor regionale promotie.

Dialoog aangaan inzake herziening salderingsafspraken bedrijventerreinen

2021

In 2019 heeft Venray zelf kwalitatieve criteria geformuleerd voor de (kleinschalige) uitbreiding van het bedrijventerrein bij Ysselsteyn, waarmee is ingestemd.
Op regionaal niveau is de gemeente Venlo aan zet om de regie te voeren op een nieuwe visie op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Hieraan worden kwalitatieve criteria voor uitbreiding gekoppeld. De verwachting is dat hiermee in 2021 wordt gestart.

Contractueel of anderszins vastleggen dat zonnepanelen op bedrijfsdaken een voorwaarde is bij nieuwe bedrijven

2019

Inmiddels is gebleken dat het plaatsen van zonnepanelen op daken van nieuw te ontwikkelen bedrijfsgebouwen door de ontwikkelaars wordt gezien als een nieuw verdienmodel i.p.v. als een kostenpost zoals tot recentelijk het geval was. Vooralsnog kan in bestemmingsplannen niet (juridisch) worden afgedwongen het plaatsen van zonnepanelen te verplichten. Vanuit ontwikkelende partijen wordt al wel vaak aan bedrijven de voorwaarde opgelegd dat de constructie van het gebouw dusdanig moet zijn dat plaatsing van zonnepanelen mogelijk is.

Onderzoeken nieuwe vorm van regiomarketing

2021

In het belang van één regionale promotieorganisatie voor Noord Limburg hebben de toeristische platforms Peel & Maas en Venray steeds getracht aan te sluiten bij de website van Visit Noord Limburg. Ze hebben aan deelname wel een aantal voorwaarden verbonden waaronder een onafhankelijk stichtingsbestuur en onafhankelijk voorzitter. De ondernemers in de stichting Visit Noord-Limburg accepteren deze voorwaarden echter niet waardoor aansluiting van de toeristische platforms Peel & Maas en Venray bij Visit Noord Limburg onmogelijk is geworden.

Daarop volgde een verkenning naar samenwerkingsmogelijkheden met Limburg Marketing. Deze heeft veel pluspunten opgeleverd en uiteindelijk geleid tot twee nieuwe sporen:
Door de platforms Venray en Peel & Maas is de voorbereiding gestart om daadwerkelijk per 1 januari samen te werken met  Limburg Marketing. Omdat het VVV Venray deel uitmaakt van het TP Venray betekent dit ook dat een analyse van een toekomstig VVV Venray wordt gemaakt.
Het tweede spoor waaraan wordt gewerkt is de stip op de horizon om binnen enkele jaren alsnog te komen tot één promotie en marketingorganisatie, één Destination Marketing Organisatie (DMO) voor Noord en Midden Limburg, waarbinnen de regiopromotie voor alle toeristische ondernemers uit Noord Limburg is geborgd. De eerste aanzet hiertoe wordt 1e kwartaal 2021 verwacht.

Integrale aanpak arbeidsmarktbeleid

Continu

De impact van COVID-19 op onze arbeidsmarkt is groot, hoewel de getroffen maatregelen tot op heden een dempend effect lijken te hebben op de ontwikkeling van de werkloosheid. We zijn in 2020 regionaal gestart met een post-corona aanpak om maximaal voorbereid te zijn op wat er nog komen gaat en we volgen ook de cijfermatige gevolgen van COVID-19 op onze arbeidsmarkt maandelijks. Al eerder ingezette zaken zoals het anticiperen op de gevolgen van economische, demografische en technologische ontwikkelingen voor onze arbeidsmarkt, het blijvend investeren in ons onbenut arbeidspotentieel en het investeren in ‘Leven Lang Ontwikkelen’ dragen ook bij aan de post-corona aanpak. Het stevig inzetten op loopbaanontwikkeling en bewustwording bij werkgevers blijft hierbij onverminderd belangrijk. Tot slot wordt voorgaande ook meegenomen bij de regionale arbeidsmarktvisie die in voorbereiding is en waarin we samen met stakeholders in optrekken. De planning is dat deze medio 2021 gereed is.

Realiseren werklandschap

Continu

De gemeente Venray is aandeelhouder van de BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo (hierna: het Ontwikkelbedrijf). Inmiddels functioneert de nieuwe organisatiestructuur van het Werklandschap na de vervlechtingsoperatie al meer dan drie jaar. Er zijn jaarlijks minimaal twee Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders (AVvA). Daarnaast worden kwartaalrapportages vastgesteld. Middels begroting en jaarrekening wordt de voortgang van de te realiseren doelstellingen van het Ontwikkelbedrijf gemonitord. Tijdens de laatste AVvA in december 2020 is de begroting voor 2021 vastgesteld. Het werklandschap blijft in 2021 op dezelfde manier functioneren als in de afgelopen jaren.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2021 11:21:44 met de export van 07/07/2021 11:00:41