PROGRAMMA 3 WERKEN

DEELPROGRAMMA 3.1 KENNIS EN INNOVATIE

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2020, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Conform planning

Stimuleren kennisontwikkeling

Continu

De Brightlands Campus blijft een grote aanjager als het gaat om innovatie en kennisontwikkeling. Door middel van de Regiodeal/Investeringsagenda willen we hier samen met provincie en Rijk een extra impuls aan geven. De voorbereidingen op de in dit kader uit te voeren projecten zijn in 2020 gestart. Besluitvorming hierover vindt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 plaats. Verder blijven we als regio actief betrokken bij de ontwikkelingen in het onderwijs, stimuleren we waar nodig de samenwerking binnen het onderwijs (VO-MBO-HBO-Universitair) en zetten we in op samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven, onder andere binnen de zogenaamde Centra voor Innovatief Vakmanschap. Met de waarschijnlijke komst van de Bachelor Gezondheid in onze regio (Fontys) voegen we weer een belangrijke HBO-opleiding toe aan ons aanbod. Goed passend bij het DNA van Venray en onze regio. Na diverse stappen in 2020 te hebben gezet wordt goedkeuring van de opleiding rond maart 2021 verwacht waarna de opleiding in september kan starten.

Blijvend investeren in de ontwikkeling van Brightlands Campus Greenport Venlo - kennislandschap

Continu

De fieldlabs (zoals slimme logistiek, grensoverschrijdende samenwerking, voeding&gezondheid, future farming) zijn verder uitgewerkt, waarin bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstellingen samen In het kader van Regio deal en investeringsagenda zijn de contouren van het Future Farming Institute geschetst waarin een forse bijdrage geleverd gaat worden aan de vernieuwing en uitdagingen in de land- en tuinbouw. Veredeling en nieuwe gewassen dragen bij aan de uitdagingen waarvoor we als regio staan: bijdragen aan gezonde voeding, voedselzekerheid en voedselveiligheid op macro niveau maar op meso en micro niveau bijdragen aan verbetering bodemgesteldheid, bodemkwaliteit, biodiversiteit en inspelen op klimaatverandering.
vraagstukken en uitdagingen op pakken. Het binden en boeien van talent is hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Samen met de campus blijven hebben we geïnvesteerd in community building, waarbij we Venrayse ondernemers hebben gestimuleerd aan te haken op de ontwikkelingen en events (dit laatste half jaar vooral digitaal) die op de campus zijn georganiseerd.
De nieuwbouw van Brighthouse en Bright Works is gestart waarmee nieuwe huisvestingsmogelijkheden worden geboden voor (startende) bedrijven in de agrofoodketen.
Met het innovatiefonds heeft Noord Limburg een instrument in handen om innovatieve projecten van bedrijven een impuls te geven. Diverse projecten zijn in 2020 gesteund zoals bijvoorbeeld “circulaire varkenshouderij” waarin met varkenshouders de stappen worden beschreven om tot een circulair bedrijf te komen, of een project waarin uit mest eiwitten kunnen worden gewonnen. In totaal zijn zo’n 10 projecten gesteund.
Ook met de bouw van Brighthouse en Brightworks is gestart om te voorzien in nieuwe huisvesting voor bedrijven, start-ups en spinn-offs voor wie het campus milieu een meerwaarde kan zijn. In de regiodeal is de campusontwikkeling rond het thema "future farming" concreet uitgewerkt.
Samen met Bio Treat Center en de campusorganisatie participeren we met Duitse partners in het Interreg project "Bio-economie netwerk" met als doel het (grensoverschrijdend) stimuleren van het gebruik van biomass stromen, het verbinden van vraag en aanbod om zo een bijdrage te leveren aan circulaire economie en mogelijk nieuwe verdienmodellen voor o.m. de agrosector.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2021 11:21:44 met de export van 07/07/2021 11:00:41