1.2 Wat hebben we bereikt?
Als gemeente hebben we diverse instrumenten tot onze beschikking, zoals accommodaties en subsidies, om de inhoudelijke doelen die we nastreven te bereiken. We zetten deze instrumenten zo in dat we de omgeving verder versterken, geheel in lijn met de beweging zoals die in de kadernota sociaal domein is vastgesteld. Hiermee bevorderen we tevens in de ontwikkeling van onze samenleving naar zelfsturende, vitale leef-, werk- en woongemeenschappen.
In 2020 is het niveau van onze voorzieningen overeind gebleven. Aanvullend daarop is vanwege de coronacrisis een handelingskader vastgesteld om extra ondersteuning te bieden aan verenigingen en stichtingen die in hun voorbestaan worden bedreigd.
Het inzetten van onze voorzieningen doen we op een duurzame wijze, waarbij we duurzaam breed interpreteren: Van energiezuinig-/neutraal tot financieel gezond tot toegankelijk voor iedereen.
Duurzaamheid krijgt nadrukkelijk een plek in het nieuwe accommodatiebeleid, we zijn in 2020 samen met beheerders aan de slag gegaan met verduurzaming van onze eigen gemeentelijke gebouwen en we hebben samen met gemeenschapsaccommodaties en scholenkoepels SPOV en dynamiek gekeken naar de mogelijkheden van het gebruik van zonnepanelen.
Subsidiebeleid
Het subsidieinstrument is verder verbeterd. Belangrijke verbeteringen betreffen de actualisatie van de Algemene Subsidieverordening en het algemene procesdeel van het Besluit Nadere Regels Subsidiebeschikkingen. Fasegewijs worden de subsidieuitgangspunten vertaald in de inhoudelijke beleidsvelden. In 2020 is het beleidsveld Natuureducatie reeds aangepast.
Accommodatiebeleid
Een herijking van de accommodatiebeleid vindt plaats op de onderdelen buitensport, binnensport en jeugd en jongerenaccommodaties. Het accommodatiebeleid geeft antwoord op de vraag: Welke maatschappelijke functies, voortvloeiende uit ons maatschappelijk sociaal beleid, willen wij accommoderen in onze gemeente. Nadat de keuze is gemaakt een specifieke maatschappelijke functie te accommoderen, is accommodatiebeleid gericht op een adequate spreiding inzet en exploitatie van de betreffende accommodaties. We zetten het accommodatiebeleid in voor onze samenleving om de gewenste beweging naar zelfsturende, vitale, leef, werk en woongemeenschappen te versterken. In het nieuwe accommodatiebeleid krijgt onze duurzaamheidsopgave ook een nadrukkelijke plek.
Schoon door de Poort
Het programma Gemeenschapsaccommodaties Schoon door de Poort is gebaseerd op het bereiken van een gezonde, duurzame en gemeenschappelijk gedragen exploitatie. In 2020 is buiten over de volle breedte de beweging doorgezet waarbij exploitatie en beheer van gemeenschapshuizen en wijkcentra voor rekening en verantwoordelijkheid van gebruikers komen, In lopende trajecten ( Ysselsteyn, Wanssum, Oirlo en Heide ) wordt niet meer gedacht vanuit de huidige voorzieningen ( is “stenen” ), maar worden eerst de ( toekomstige ) gemeenschapsfuncties geïnventariseerd op basis waarvan met alle betrokken gebruikers en doelgroepen wordt nagedacht over één of meer passende voorzieningen. Dit leidt tot breed gedragen en meer multifunctionele oplossingen voor de maatschappelijk accommodaties in het gebied. De gemeente faciliteert deze processen. De projectplannen worden naar verwachting in 2021 ingediend ter beoordeling. Ook financieel; vanuit het raamkrediet 2017 – 2022 heeft De Hoefslag in Veulen in 2020 zijn vastgestelde bijdrage (90%) ontvangen. De projectgroep van Merselo heeft in 2020 hard gewerkt aan de ontwikkelovereenkomst, samen met de partners SPOV en de gemeente, waardoor de gemeentelijke bijdrage uit het raamkrediet kan vrijkomen en zij het plan kunnen gaan realiseren.
Onderwijshuisvesting
Het nieuwe Integrale Huisvestingsplan Primair Onderwijs (IHP PO) is in februari vastgesteld door de Raad. Daarna is er gestart aan het uitwerken van een uitvoeringsprogramma, om de projecten binnen het IHP gestructureerd vorm te gaan geven.
Verder zijn er in 2020 gesprekken gevoerd met Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs over het vraagstuk rond de leegstand op het Raayland College en aanpalend zijn scenario's verkend voor de huisvesting van Focus-Spectrum. Ook is er verder gewerkt aan de voorbereidingen voor nieuwe huisvesting voor De Lier in Merselo.