PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor 2020, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Van elke activiteit wordt de stand van zaken toegelicht en wordt de status van de voortgang weergegeven.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Bijsturing noodzakelijk

Opstellen regionaal crisisplan

2020

Vanwege de Corona crisis en de discussie die nog gevoerd moet worden binnen de veiligheidsdirectie, is het regionaal crisisplan nog niet gereed. Planning nu medio 2021.

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2021

Het jaar 2020 stond in het teken van voorbereiden op en oefenen met het werken met de nieuwe VTH applicatie door de deelnemers. Tegelijkertijd heeft de leverancier veel inspanningen moeten verrichten om tot een minimaal vereiste kwaliteit te komen. Dit heeft ertoe geleid dat het in gebruik nemen van Squit 20/20 niet in 2020 plaats kon vinden, maar nu gepland staat voor de periode februari tot juni 2021. De impact op de gebruikersorganisatie is fors wat betekent dat er sprake zal zijn van een langdurige nazorgfase om de werkprocessen hierop af te stemmen. Grote voordeel is dat we met Squit 20/20 klaar zijn om de aanvragen te ontvangen van het nieuwe omgevingsloket onder de omgevingswet.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Conform planning

Intensiveren toezicht en handhaving veehouderij

2021

De intensivering van toezicht en handhaving is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma 2020. Controle van de mestputten is vertraagd vanwege het Covid-19-virus. Deze controles zijn in het najaar weer opgepakt en zullen volgens planning in 2021 afgerond worden.

Uitvoeren pilot cameratoezicht bij afvalinzamelpunten

2019

Sinds 8 november 2018 loopt een pilot met cameratoezicht bij drie afvalinzamelpunten (Brukske, Landweert, Veltum). Het evaluatierapport is 11 november 2019 behandeld in het college van B&W. Besloten is het cameratoezicht voort te zetten. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd via een raadinformatiebrief. Financiële gevolgen worden meegenomen in de planning & control cyclus. De pilot is nu afgerond. Het cameratoezicht bij afvalinzamelpunten wordt meegenomen in het reguliere werk.

Organiseren samenwerking op het gebied van thuistaken VTH

2021

In 2020 zijn de ambtelijke voorbereidingen voor de samenwerking met de vier deelnemende gemeenten verder vorm gegeven. Ook de onderhandelingen over de ontbinding van de GR met Horst zijn in 2020 opgestart en worden in 2021 voortgezet.
Deze ontbinding is noodzakelijk om over te kunnen gaan tot het sluiten van een nieuwe overeenkomst met de vier partners. Besluitvorming over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst volgt naar verwachting medio 2021.

Herzien van het integraal veiligheidsbeleid

2021

2020 Is vanuit perspectief veiligheid een bijzonder dynamisch jaar geweest. Er hebben veel ontwikkelingen gespeeld binnen het veiligheidsdomein, waarbij het tempo en prioriteit van 'buitenaf' zijn bepaald door de actualiteit (denk bijv. aan verschuiving in accenten en aanpak als gevolg van corona, de heropbouw van het Zorg- en Veiligheidshuis, werklastonderzoek politiecapaciteit), door nieuwe wetgeving (denk aan de Wvggz en Wzd) of door afspraken in relatie tot externe financieringsbronnen (denk bijv. aan versterkingsplan ondermijning, de Regiodeal onderdeel veiligheid/ondermijning, het Regionaal Interventie Team Noord-Limburg, aanpak veiligelanders, passend vervoer, onderzoek politiemeldingen, afsluiting project #RespectOn). Dit maakt dat de herziening van de kaders voor beleid is uitgesteld.

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

In het tweede loopjaar van het versterkingsplan ondermijning is een protocol binnengemeentelijke gegevensdeling (vaststelling 2021) alsook een prototype voor data-analyse op misbruik vastgoed voorbereid. Daarnaast is een (online) MMA campagne ‘aanpak drugscriminaliteit’ ontworpen, die in januari 2021 van start gaat. De bewustwordingscampagne heeft als gevolg van corona vertraging opgelopen. Activiteiten vinden in 2021 alsnog plaats. Op casusniveau worden barrières opgeworpen o.a. door inzet bestuurlijke instrumenten (o.a. Wet bibob, Wet Damocles, Veluwse methode). Met de vaststelling van de APV 2021 is het aantal instrumenten uitgebreid.
In 2020 zijn voorbereidingen getroffen voor het Regionaal Interventie Team (RIT) Noord-Limburg. De operationele start is voorzien in Q1 2021. De toezichthouder ondermijning wordt een vaste deelnemer in het RIT, dat overigens ook als één van de projecten gedefinieerd is binnen de Regiodeal, programma landelijke gebied, thema veiligheid & ondermijning. Binnen dit programma zijn in 2020, projectvoorstellen voorbereid met het oog op het toepassen van innovatieve controle methoden, het keurmerk veilig buitengebied, meer zicht op veiligheidsvraagstukken in relatie tot arbeidsmigratie, een data-driven aanpak wijkgericht alsook een conferentie en een campagne.

Uitvoeren pilot professionele mediation

2020

Professionele mediation maakt onderdeel uit van de escalatieladder woonoverlast incl. burenconflicten. De praktijk leert echter dat betrokkenen bij een complex burenconflict veelal niet meer met elkaar het traject van mediation in wensen te gaan. Daar waar partijen daarvoor nog wel open staan, is een mediationtraject via de rechtsbijstand gestart (via verzekering of bijv. middels het recht op een toevoeging). In 2020 is als gevolg van de corona crisis het aantal meldingen inzake burenconflicten aanzienlijk toegenomen. Voor zover beide partijen bereid zijn om mee te werken, is vrijwillige buurtbemiddeling onder coördinatie van Synthese ingezet.

Starten van lobby inzake politiecapaciteit binnen Limburg

2020

De lobby binnen de politie eenheid Limburg om te komen tot herziening van het budgetverdeelsysteem respectievelijk herverdeling van formatie binnen Limburg heeft geresulteerd in een opdracht aan bureau AEF om een werklastonderzoek uit te voeren binnen de eenheid Limburg. Dit onderzoek is in 2020 opgestart en het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) eenheid Limburg heeft in oktober 2020 de lege werklasttool vastgesteld. Na het vullen van de tool zal in de eerste helft van 2021 de uitkomst van het onderzoek worden gepresenteerd. Op dat moment zal ook binnen het RBO gesproken worden of en zo ja, hoe tot een herverdeling van (de toch al schaarse) formatie te komen. Gelet op het nijpend tekort aan politiecapaciteit in Limburg is er in 2020, naast de lobby van de regioburgemeesters van de drie zuidelijke eenheden, een bestuurlijke lobby op gang gekomen in de richting van de Minister c.q. het Rijk.

Inspannen voor batenharmonisatie brandweerzorg

Continu

We kijken op een andere manier aan tegen de materie, zijnde: Wat is onze input en welke waarden krijgen we hiervoor terug. Een eerste stap in die richting zijn de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en de daarbij behorende brandweerzorg.

Integrale aanpak overlast in de openbare ruimte

2020

In 2017 is een onderzoek gedaan naar een integrale aanpak overlast in de openbare ruimte. Een van de conclusies was dat per wijk maatwerk noodzakelijk is, waarbij bewoners nadrukkelijk worden betrokken. Hiervoor heeft van 2018-2020 een pilot gedraaid in Veltum. In 2020 is de pilot geëvalueerd. De belangrijkste conclusie is dat door een goede samenwerking tussen bewoners, partners en gemeente mooie initiatieven (kunnen) ontstaan, waarbij bewoners zich verantwoordelijk voelen voor hun buurt. Er dienen echter goede (blijvende) randvoorwaarden te worden gecreëerd, waaronder helderheid over de rollen van de betrokken partijen en de beschikbaarheid van een budget om ideeën te realiseren. We rollen deze aanpak niet automatisch uit over andere wijken en dorpen, omdat een dergelijke aanpak de beste kans van slagen heeft als de behoefte van ‘onderop’ komt. De evaluatie is vastgesteld in het college en is hiermee afgerond.

Inhoud geven aan de campagne #RespectOn

2021

Tijdens de (lokale) Week van Respect in november 2020 is de 3-jarige campagne #RespectOn officieel afgesloten met een drietal digitale interactieve bijeenkomsten. Het platform #RespectOn, waarbinnen maatschappelijke en culturele organisaties vertegenwoordigd zijn, heeft het stokje overgenomen en is aan de slag om het gedachtegoed achter #RespectOn vanaf 2021 verder uit te dragen. Om het Platform hierbij te ondersteunen, is er een decentralisatie uitkering voorkomen discriminatie aangevraagd en toegekend ter hoogte van €25.000,-. De projectgroep #RespectOn resteert het uitvoeren van een evaluatie, inclusief een eindmeting binnen het onderwijs en het afleggen van verantwoording bij de Provincie Limburg van besteding van de subsidiegelden. Besluitvorming op basis van deze evaluatie is voorzien in de eerste helft van 2021.

Invulling geven aan beleid en aanpak van personen met verward gedrag

2023

Provinciaal: in 2020 is een onderzoek gestart naar de politie-meldingen over de periode 2018-2020. De uitkomst, die in 2021 verwacht wordt, gaat helpen in het sluitend maken van de ketenaanpak personen met verward gedrag. Vanaf 2021 wordt de triage van meldingen ondergebracht worden bij het Zorg- en Veiligheidshuis. Noord- en Midden-Limburg: in 2020 heeft de transitie voor het passend vervoer plaatsgevonden binnen de landelijke (kwaliteits)kaders. Hiermee is het experiment passend vervoer afgerond. Vanaf 2021 verzorgt de Ambulance Zorg Limburg Noord het passend vervoer. Noord-Limburg: de acht gemeenten hebben in 2020 verder vorm en inhoud gegeven aan de aanpak Het Meldpunt Signaal is geëvalueerd en wordt voortgezet in elk geval tot en met 2021. Vanaf juli 2020 staat het Meldpunt in verbinding met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. Het Herstelhuis is in 2020 een periode gesloten geweest als gevolg van corona. Er is een pilot inclusieve samenleving gestart in de regio, waaronder in Brukske. Op basis van ervaringen wordt een toolkit ontwikkeld. Het gesprek over een time-out bed in de regio heeft geleid tot een bestuurlijke coalitie die zich richt op het aanbrengen van samenhang in zorg en ondersteuning met de ambitie dat niemand verstoken blijft van zorg (contractgroep onbegrepen gedrag). Er is een actieprogramma ontwikkeld en een Multidisciplinair Escalatie Team gevormd. Venray: de inzet van de centrumondersteuner in het kernwinkelgebied is geëvalueerd en wordt voor drie jaar voortgezet. Met ingang van 2020 zijn de Wet verplichte ggz (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Het wettelijk verplichte Regio-Overleg is operationeel onder voorzitterschap van de Venrayse burgemeester. In de praktijk blijkt de Wvggz op onderdelen lastig uitvoerbaar. Vanuit de regio is hierop de noodklok geluid in Den Haag. Reparatiewetgeving volgt in 2021.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

N.v.t.

Stimuleren inbraakpreventie bij nieuwbouwwoningen

Intern en bij bestuur navraag gedaan naar herkomst opdracht. Geen behoefte en vraag meer naar. Kan daarom afgeboekt worden.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2021 11:21:44 met de export van 07/07/2021 11:00:41